Archyvas: Kovas 12, 2014

Profesinė sąjunga ragina laikinai sustabdyti Valstybinei miškų tarnybai naujai priskirtos funkcijos vykdymą

Kategorija: Naujienos

Lietuvos aplinkos apsaugos sistemos darbuotojų profesinė sąjunga (LAASDPS) raštu kreipėsi į aplinkos ministrą Valentiną Mazuronį bei Valstybinės miškų tarnybos (VMT) prie Aplinkos ministerijos direktorių Rimantą Prūsaitį, prašydama laikinai sustabdyti šių metų vasario 25 d. ministro pasirašyto pavedimo vykdymą. Šiuo dokumentu VMT nuo šių metų vasario 24 d. pavedama vykdyti naują veiklą – kontrolę medžioklės srityje. 

Ministro pavedime VMT priskiriama iš esmės nauja funkcija, kuri nei Miškų įstatyme, nei Valstybinės miškų tarnybos nuostatuose nėra numatyta: VMT vykdo kontrolę medžioklės srityje – ši funkcija nėra priskirta VMT tikslams. Lietuvos Respublikos  aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės  įstatyme aiškiai nurodyta, kad valstybinę aplinkos apsaugos kontrolę vykdo  regionų aplinkos apsaugos departamentai, apie Valstybinę miškų kontrolę ten neužsimenama.

Tuo tarpu ministro pavedime Miškų kontrolės teritoriniams poskyriams nurodyta, kad per savaitę būtų atlikti ne mažiau kaip trys reidai kiekvieno poskyrio kontroliuojamoje teritorijoje, o jau kitą dieną turi būti pateikiami reidų rezultatai. Reido dalyviai privalo surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolus, paimti pažeidimo metu naudotus įrankius, apie išskirtinius pažeidimus informuoti aplinkos viceministrą Liną Jonauską.  Administracinės bylos turi būti perduotos nagrinėti ir kontroliuoti regiono aplinkos pasaugos departamentui. Jau sudaryti ir kovo mėnesį numatytų rengti reidų sąrašai.  Pažymėtina, kad grafikai sudaryti nederinus jų su profesinės sąjungos atstovais. Be to, reidai numatyti jau nuo kovo 1 d., kai pats pavedimas pasirašytas vasario 25 d. Tuo tarpu įvedant pamaininį darbo režimą, kurio greičiausiai prireiks jei VMT teks vykdyti naują funkciją, grafikai (suderinus su darbuotojų atstovais) turi būti paskelbti ne vėliau kaip dvi savaitės iki jų įsigaliojimo. Tad šiuo atveju galima teigti, kad buvo padarytas pažeidimas.

LAASDPS ministrui išsiųstame rašte atkreipia dėmesį į tai, kad  VMT dirba karjeros pareigūnai, kurie dirba įprastu režimu – 8 val. per parą. Tuo tarpu iš reidų grafikų matyti, kad reidai numatomi ir naktimis, ir poilsio dienomis. Be to, jų trukmė svyruoja nuo 7 iki 12 val.  Darbo kodekse yra apibrėžta, kad darbo laikas įskaitant viršvalandžius neturi viršyti 48 darbo valandų per savaitę. Kas gali garantuoti, kad bus visiškai išvengta piktnaudžiavimų?

Net jei tokių piktnaudžiavimų ir nepasitaikytų, tai už darbą poilsio dienomis, naktimis, už viršvalandžius turi būti mokamas didesnis darbo užmokestis – o tai reiškia, kad vykdyti šioms papildomoms funkcijoms prireiks papildomų lėšų iš biudžeto. Ar jos bus skirtos, ar pareigūnai bus tinkamai apmokyti ir parengti naujam darbui, ar atitinkamai bus mažinamos kitų darbų apimtys, ar naujų pareigų skubotas vykdymas nesukels pavojaus pareigūnų sveikatai ir saugumui, tai tik dalis klausimų, kurie šiandien kelia nerimą.

Profesinė sąjunga rašte ministrui teigia, kad VMT dirbantys pareigūnai nėra tinkamai parengti vykdyti šią naują jiems funkciją – LAASDPS duomenimis, nebuvo rengti jokie darbuotojų apmokymai, tad vargu ar galima tikėtis, kad jie tinkamai vykdys jiems priskirtas naujas pareigas.

Savo rašte LAASDPS suformulavo iškilusius klausimus, į kuriuos prašo ministerijos atsakyti. Pavyzdžiui, kaip bus paskirstomas VMT valstybės tarnautojų darbo krūvis, kaip bus užtikrinamas nepertraukiamo paros ir savaitės poilsio laiko  reikalavimo laikymasis, kai bus atsiskaitoma su  darbuotojais už darbą naktį, poilsio ir švenčių dienomis, koks numatomas darbo laiko režimas ir kiti aktualūs klausimai.

LAASDPS prašo kol kas susilaikyti nuo pavedimo vykdymo ir kartu su profesinės sąjungos  bei kitų suinteresuotų institucijų atstovais ieškoti kitų, priimtinų ir teisėtų , priemonių. Ministerija taip pat raginama paskirti susitikimo su profesinės sąjungos atstovais laiką ir vietą.

LAASDPS informacija