Archyvas: Rugsėjis 4, 2014

Profesinė sąjunga: vyksianti reforma neturi pažeisti darbuotojų interesų

Kategorija: Naujienos

Lietuvos aplinkos apsaugos sistemos darbuotojų profesinės sąjungos (LAASDPS) atstovai susitiko su Aplinkos ministerijos (AM) kancleriu Robertu Klovu bei viceministru Linu Jonausku. Profesinė sąjunga inicijavo šį susitikimą, nes aplinkos apsaugos sistemoje planuojama ir, galima sakyti, jau pradedama vykdyti pertvarka. Tai jau ne pirmasis susitikimas ir profesinės sąjungos atstovai ne kartą yra pabrėžę, jog svarbiausia, kad vykdant pertvarką nenukentėtų šioje sistemoje dirbančių pareigūnų interesai.

Susitikimas įvyko rugsėjo 2-ąją. Buvo aptartos AM vidaus audito parengtos ataskaitos apie Aplinkos apsaugos agentūros (AAA), Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos (VAAT) ir Regionų aplinkos apsaugos departamentų (RAAD) funkcijų paskirstymą ir kitus planuojamus struktūrinius pertvarkymus. Tai šiuo metu vienas iš prioritetinių klausimų. Be abejo, nagrinėtos ir kitos opios problemos – nauja tvarka, reglamentuosianti aplinkosaugininkų darbą reaguojant į pranešimus po darbo laiko, aprūpinimas uniformomis ir pan., tačiau apie jas – vėliau.

Kaip jau buvo rašyta, prieš kurį laiką LAASDPS raštu kreipėsi į aplinkos ministrą Kęstutį Trečioką primindama apie įstatyme numatytą pareigą bet kokius struktūrinius pakeitimus derinti su profesine sąjunga. Įvykęs susitikimas rodo, kad AM vadovai supranta socialinio dialogo būtinybę bei jo naudą ir profesinėms sąjungoms stengiasi sudaryti galimybę detaliau susipažinti su AM vidaus audito parengtos ataskaitos apie AAA, VAAT ir RAAD funkcijų pasiskirstymą ir struktūras bei kitomis problemomis bei planuojamais pakitimais.

Sprendžiant iš audito išvadų, siūloma palikti tik vieną RAAD direktoriaus pavaduotoją, iš 59 RAAD agentūrų palikti tik 20, kitas agentūras pertvarkant taip, kad darbuotojai galėtu dirbti nuotolinėse vietose. Pasak LAASDPS vadovo Vaido Laukio, tai veikiausiai reiškia, kad turėtų sumažėti 39 vedėjų pareigybių bei maždaug tiek pat referenčių. Tačiau AM atstovų teigimu, šiems darbuotojams bus sudarytos galimybės tapti inspektoriais. Be to, AM kancleris R. Klovas, paklaustas dėl galimo etatų skaičiaus regionuose mažinimo, patikino, kad etatų skaičius išliks toks, koks yra patvirtintas šiuo metu.

Priminsime, kad pagal šiuo metu galiojančius RAAD administracijos struktūros ir pareigybių sąrašus (tai nurodoma audito ataskaitoje) RAAD patvirtintos 573,5 pareigybės. Iš jų 264,5 – RAAD struktūriniuose padaliniuose – miesto ar rajono agentūrose (iš viso 59 agentūros).

Didesnių pakeitimų šiuo metu nenumatoma. Nors yra žinoma, kad Lietuvos Respublikos vyriausybės sprendimu RAAD bus integruoti į VAAT sudėtį, o tuomet gali būti iš naujo peržiūrimas RAAD pareigybių sąrašas. Tačiau apie tai bus sprendžiama ateityje. Šiuo metu RAA departamentams nurodyta iki šių metų rugsėjo 15-osios pateikti siūlymus dėl RAAD struktūros optimizavimo. Pastabas dėl AM audito išvadų pateiks ir LAASDPS.

LAASDPS susitikimo metu pažymėjo, kad vykdant numatomas reformas būtina neskubota ir išsami diskusija. Reikėtų įvertinti ir pasverti kiekvienos pareigybės reikšmingumą, atliekamų funkcijų pasiskirstymą tarp jų, specifiką, regionuose dirbančių darbuotojų patirtį, maksimaliai sumažinti pareigūnams „popierinio“ darbo, kad jie galėtų daugiau laiko skirti tiesioginei aplinkos apsaugos kontrolei. Abiejų pusių atstovai sutarė, kad kai bus pateikti šalių siūlymai, įvyks dar vienas susitikimas, kurio metu bus tariamasi dėl galimų RAAD struktūrų variantų.

Apie kitus svarstytus klausimus pranešime kituose straipsniuose.

LAASDPS informacija