Archyvas: Kovas 20, 2015

Pasaulinę miškų dieną miškininkai siūlo pasirūpinti paukščiais – įkelti inkilų

Kategorija: Naujienos

Minėdami Pasaulinę miškų dieną, miškininkai kviečia ją įprasminti gerais darbais. Vienas jų – pasirūpinti sugrįžusiais paukščiais ir suteikti jiems naujus namus. Jau trečius metus rengiamos akcijos „Paukščiai grįžta namo“ metu bus iškelta šimtai inkilų, pranešė Generalinė miškų urėdija.

Tęsdama žymaus Lietuvos gamtininko profesoriaus Tado Ivanausko pradėtą gamtosauginę veiklą bei daugiau nei prieš 90 metų jo inicijuotą Paukščių dienos paminėjimą, Generalinė miškų urėdija kartu su visomis 42 miškų urėdijomis kasmet rengia paukščių sutiktuvių šventę „Paukščiai grįžta namo“. Šiemet šventę globoja aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

Miškininkų pakviesti dalyvauti akcijoje jaunieji miško bičiuliai patys stengiasi pasirūpinti ir inkilais. Padedami girininkų, mokytojų patys gamina namelius paukščiams. Įtraukdami į šią gamtosauginę veiklą moksleivius, miškininkai siekia, kad vaikai pajustų šios veiklos svarbą, žinotų jos naudą.

„Paukščiai – tai mūsų gamtos sanitarai, kurie reguliuoja vabzdžių ir smulkių graužikų skaičių, naikina kenkėjus, taip pat jie padeda išplatinti augalų sėklas. Todėl svarbu pasirūpinti, kad miškuose paukščių populiacija būtų tinkama ir dėti pastangas, kad ji nemažėtų. Inkilų kėlimas pavasarį  prisideda prie tinkamos aplinkos sukūrimo, kad sugrįžę paukščiai turėtų naujus, jaukius savo namus. Šiais metais akcijos metu Alytaus miškų urėdijos teritorijoje esančiuose miškuose planuojame įkelti per 200 inkilų zylėms, musinukėms, bei pelėdoms. Iš viso jų yra maždaug 4000“, – sako  Alytaus miškų urėdas Vytautas Zelenius.

Kviesdami paminėti Pasaulinę miškų dieną, miškininkai primena, kad inkilus galima kelti visur: miškuose, parkuose, skveruose, soduose. Nespėjusius inkilo iškelti dabar patikina, kad net ir vėliau iškeltuose inkiluose sparnuočiai būtinai įsikurs.

Kovo 23-iąją kone visose miškų urėdijose mažiesiems sparnuočiams bus iškelti inkilai. Kai kurios miškų urėdijos inkilėlius kelia jau nuo praėjusios savaitės, kitos akcijos renginius planuoja visą ateinančią savaitę.

15min.lt informacija

Suplevėsuos Pasaulinės žemės dienos ir Tarptautinės miškų dienos vėliavos

Kategorija: Naujienos

Šiandien, Pasaulinę žemės dieną ir Tarptautinės miškų dienos išvakarėse, abiejų šių dienų vėliavos bus iškeltos ir Aleksandro Stulginskio universitete, kur vyks jauniesiems miško bičiuliams skirta šventė. Ją kartu su universitetu organizuoja Aplinkos ministerija. Šventėje dalyvaus apie 350 jaunųjų miško bičiulių. Juos sveikins aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

Lietuvoje Žemės diena pažymima nuo 1992 m., o Tarptautinė miškų diena – nuo 2013 metų.

Žemės dieną Jungtinės Tautos oficialiai įteisino 1971 metais. Jai buvo pasirinktas pavasario lygiadienio laikas – kovo 20 diena. Atsiliepdama į Žemės dienos iniciatoriaus Johno McConnello kreipimąsi, 1992 m. tuometinė Lietuvos Aukščiausioji Taryba nutarė kovo 20-ąją paskelbti Žemės diena ir mūsų šalyje.

Žemės vėliava šiandien vidurdienį, kaip ir kasmet, bus iškelta sostinės Nepriklausomybės aikštėje prie Seimo rūmų. Pasaulinės Žemės dienai skirtus renginius organizuoja aplinkos apsaugos institucijos, savivaldybės, aukštosios ir bendrojo lavinimo mokyklos, visuomeninės organizacijos.

Kovo 21-oji Tarptautine miškų diena paskelbta taip pat Jungtinių Tautų iniciatyva. Kviesdamos minėti šią dieną, Jungtinės Tautos pirmiausia siekė atkreipti pasaulio bendruomenės dėmesį į miškų ekosistemų svarbą, jų nykimo problemas.

Pasaulio miškai dengia daugiau kaip 30 proc. visos Žemės sausumos teritorijos. Juose auga daugiau kaip 60 tūkst. rūšių medžių, bet kasmet prarandama daugiau kaip 13 mln. ha šių miškų – dukart už Lietuvą didesnė teritorija. Tokie praradimai verčia susirūpinti visą pasaulio bendruomenę. Neatsitiktinai pagrindiniai Tarptautinei miškų dienai skirti renginiai yra susiję su naujų miškų ar ne miškuose augančių medžių sodinimu.

Aplinkos ministerijos informacija