Archyvas: Balandis 10, 2017

Liberalai: Valstybinė aplinkos apsaugos tarnyba turi būti naikinama

Kategorija: Naujienos

Balandžio 7 d. išplatintas Liberalų sąjūdžio frakcija pranešimas žiniasklaidai:

Vyriausybė ir Aplinkos ministerija turi kuo greičiau naikinti veiklos nevykdančią Valstybinę aplinkos apsaugos tarnybą, kuri jau nuo 2016 m. kovo 1 d. neturi jokių realių funkcijų, – pabrėžia Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai Simonas Gentvilas ir Vitalijus Gailius.

Liberalai prašo aplinkos ministro Kęstučio Navicko įvertinti savo pavaldinio, aplinkos viceministro Mindaugo Gudo veiksmus, kai vakar Seimo posėdyje jis pateikė Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės įstatymo pataisas, atveriančias galimybes ministerijai pratęsti realiai neveikiančios tarnybos veiklą.

„Gerai, kad šioms užmaskuotoms pataisoms Seime nebuvo pritarta. Tokį aplinkos viceministro M. Gudo akibrokštą vertinu kaip norą bet kokiomis priemonėmis išsaugoti vieną valstybinę įstaigą, šiuo atveju Valstybinę aplinkos apsaugos tarnybą, kurios išlaikymas mokesčių mokėtojams per metus kainuoja net 850 tūkst. eurų. Noriu pabrėžti, kad ši tarnyba nuo 2016 m. kovo 1 d. neturi ir neatlieka jokių realių funkcijų. Atviras klausimas, kodėl aplinkos viceministras M. Gudas siekė pratęsti buvusio aplinkos ministro K. Trečioko tradicijas, sugalvodamas valstybės įstaigai papildomų funkcijų. Akivaizdu, kad Valstybinę aplinkos apsaugos tarnybą reikia kuo greičiau panaikinti. Savo ruožtu dabartinis aplinkos ministras K. Navickas turėtų principingai įvertinti savo pavaldinių veiklą ir iniciatyvas“, – sako Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko pavaduotojas liberalas S. Gentvilas, atkreipdamas dėmesį, kad įstatymo pataisoms nepritarė ir Seimo valdančiųjų frakcijų atstovai.

Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas V. Gailius pabrėžia, kad butaforinių valstybės institucijų dangstymas ir finansavimas šiai Vyriausybei garbės nedaro. „Atrodo, kad tokiomis iniciatyvomis pratęsiama „zadanijų“ politika, kai po ministerijų sparnu globojamos atskiros valstybės įstaigos. Gaila, kad dabartinės Aplinkos ministerijos vadovai toliau dega noru visą tai įteisinti. Realybėje Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos funkcijas jau seniai vykdė ir tebevykdo šalies regionų aplinkos apsaugos departamentai. Būtina užkirsti galimybes toliau korumpuoti valstybę“, – teigia Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas V. Gailius.

Lietuvos aplinkos apsaugos sistemos darbuotojų profesinės sąjungos (LAASDPS) pirmininko Vaido Laukio komentaras

Valstybinė aplinkos apsaugos tarnyba yra nesėkmingų reformų pavyzdys. Pertvarkos buvo vykdomos ne tam, kad aplinkosaugos sistema taptų efektyvesnė, o tam, kad būtų patogu nedidelei grupelei aukšto rango klerkų. Šiandien turime didžiulę bėdą: svarbūs valstybei klausimai sprendžiami slapta ir labai siaurame rate, vengiama socialinio dialogo ir viešumo, paliekama daug vietos politinėms intrigoms. Viso to pasekoje aplinkosaugos sistema silpninama, o joje dirbantys pareigūnai demotyvuojami. Neturime nei aiškios vizijos, nei aiškių tikslų. Kiekviena reforma prasideda nuo galimų „šiltų kėdžių“ ir įmantrių struktūrų kūrimo, o ne diskusijų apie aplinkosaugai svarbias ir būtinas funkcijas. Laikas išsiaiškinti ir pareikalauti atsakomybės iš tokių užslėptų reformų kalvių.