Archyvas: Kovas 27, 2018

Susitarta su Aplinkos ministerija dėl šakinės kolektyvinės sutarties

Kategorija: Naujienos

Praėjusią savaitę Lietuvos aplinkos apsaugos sistemos darbuotojų profesinės sąjungos (LAASDPS) atstovai su Aplinkos ministerijos derybininkais tarėsi dėl Šakinės kolektyvinės sutarties aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės srityje. Profesinės sąjungos atstovai džiaugiasi, kad susitarti pavyko ir artimiausiu metu bus galima planuoti sutarties pasirašymą.

„Nuo pirminio kolektyvinės sutarties projekto pristatymo jau praėjo daugiau nei porą metų. Per tą laiką pasikeitė Aplinkos ministerijos vadovybė, kelis kartus keitėsi ir ministerijos derybininkų sąstatas. Be to, buvo priimta naujoji Darbo kodekso redakcija, todėl teko iš naujo peržiūrėti kai kurias esmines sutarties projekto nuostatas”, – apie sunkią pradžią pasakoja LAASDPS pirmininkas Vaidas Laukys.

Nepaisant visų iššūkių, LAASDPS derybininkams pavyko sutarti dėl šakinės kolektyvinės sutarties sąlygų su Aplinkos ministerija. Iki sutarties pasirašymo, anot profesinės sąjungos atstovų, liko vos keletas formalumų ir suderinimų su kitomis institucijomis.

„Sutartis sudarys palankesnes sąlygas socialiniam dialogui plėtoti, padės gerinti darbuotojų socialines garantijas ir, žinoma, tai bus paskata eiti toliau ir siekti, kad kiekvienoje aplinkos apsaugos valstybinę kontrolę vykdančioje įstaigoje būtų tariamasi dėl įstaigos lygio kolektyvinės sutarties. Jose bus galima dar smulkiau numatyti garantijas darbuotojams”, – teigia V. Laukys.

Ištrauka iš Darbo kodekso

Pažymėtina tai, kad vadovaujantis naujojo darbo kodekso nuostatomis kolektyvinės sutartys yra išimtinė profesinių sąjungų teisė. Manau, kad tokiomis priemonėmis ir siekiama, kad darbuotojai burtųsi į profsąjungas, keltu jiems rūpimus klausimus ir siektų jų efektyvaus įgyvendinimo.