Archyvas: Vasaris 2016

Prie bendro stalo – pirmasis ministerijos ir profesinės sąjungos derybininkų susitikimas

Kategorija: Naujienos

Vakar pirmą kartą susitiko Lietuvos aplinkos apsaugos sistemos darbuotojų profesinės sąjungos ir Aplinkos ministerijos derybinės grupės dėl aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės šakos kolektyvinės sutarties. Kaip ir buvo sutarta, kiekviena grupė sudaryta pariteto pagrindais iš keturių atstovų. Vakarykštis derybininkų susitikimas – pradinis kolektyvinės sutarties projekto svarstymo etapas.

Aplinkos ministerijos požiūriu, kaip sakė ministerijos derybinės grupės vadovas, ministerijos kancleris Robertas Klovas, aplinkos apsaugos sistemai keliami reikalavimai, vykstantys jos organizaciniai ir techniniai pertvarkymai, didėjantys reikalavimai profesionalumui lemia poreikį turėti kvalifikuotus, motyvuotus ir atsakingus aplinkos apsaugos pareigūnus, gebančius efektyviai vykdyti savo funkcijas, padėti aplinkos apsaugos sistemai siekti strateginių tikslų. Tokiems pareigūnams išlaikyti turi būti sudarytos reikiamos darbo sąlygos, užtikrintos jų socialinės garantijos.

Aplinkos ministerijos informacija

Profesinė sąjunga su Aplinkos ministerijos atstovais aptarė derybų dėl šakinės kolektyvinės sutarties eigą

Kategorija: Naujienos

Šią savaitę įvyko pirmasis Lietuvos aplinkos apsaugos sistemos darbuotojų profesinės sąjungos (LAASDPS) susitikimas su Aplinkos ministerijos (AM) atstovais dėl šakinės kolektyvinės sutarties derybų.

Susitikime dalyvavo AM vyr. patarėja Vilma Krosienė, kancleris Robertas Klovas, aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės politikos skyriaus vedėjas Vaidas Jusis, personalo skyriaus vedėjas Dalius Liaugminas, finansų skyriaus vedėja Danutė Mačiokaitė ir LAASDPS atstovai – Vaidas Laukys, Viktoras Mindžiulis, Algirdas Miliauskas ir Martynas Austys.

Susitikimo metu buvo tariamasi dėl derybų eigos, derybų darbo reglamento, aptarta, kokiomis proporcijomis abi šalys skirs derybininkus, kokios informacijos trūksta.

V. Karosienė informavo, kad 2016 m. sausio 27 d. AM gavo LAASDPS raštą, kuriuo pateiktas Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės šakos kolektyvinės sutarties projektas. Taip pat minėtu raštu prašoma sudaryti ministerijos derybinę grupę pariteto pagrindais ir aptarti derybų dėl pateikto sutarties projekto tvarką.

Nutarta, kad  AM ir Profesinės sąjungos derybines grupes sudaro pariteto pagrindais iš keturių asmenų. Susitarta, kad iki vasario 23 d. profesinė sąjunga ministerijai pateikia tinkamai įformintus derybų grupės narių įgaliojimus, AM ministro įsakymu sudaro derybinę grupę ir raštu informuoja profesinės sąjungos derybinės grupės narių darbdavius apie derybinių grupių susitikimus – siekiant užtikrinti narių dalyvavimą derybose. Tuo tarpu AM iki nurodytos datos pateikia pastabas LAASDPS pateikto Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės šakos kolektyvinės sutarties projektui.  Iki 2016 m. vasario 25 d. ministerija įsipareigoja pateikti pastabas ir pasiūlymus profesinės sąjungos parengtam derybų eigos reglamentui (tvarkos aprašui).

Abiejų šalių derybinių grupių susitikimą planuojama organizuoti 2016 m. vasario 25 d. Aplinkos ministerijoje.

LAASDPS informacija

Alytaus aplinkos apsaugos departamento vadovas su pavaldiniais bendrauja ir kumščių pagalba

Kategorija: Naujienos

Aplinkos ministerijai pavaldžiuose regioniniuose aplinkos apsaugos departamentuose, atrodo, įsigali nauja vadovų bendravimo su pavaldiniais kultūra. Štai šiandien Alytaus aplinkos apsaugos departamentas Stasys Vanagas vieną iš savo pavaldinių auklėjo jėga – atėmė iš pastarojo diktofoną, kuriuo departamento darbuotojas bandė įrašyti savo ir vadovo pokalbį.

Vaidas Laukys, Lietuvos aplinkos apsaugos sistemos darbuotojų profesinės sąjungos (LAASDPS) vadovas, sako, jog šiandieninis įvykis jo nenustebino – Alytaus regioninio departamento vadovas jau seniai įvairiais būdais engia profesinėms sąjungoms priklausančius savo darbuotojus.

“Praėjusių metų vasarą, kaip galima spręsti iš viešoje erdvėje esančios informacijos, regioninių aplinkos apsaugos departamentų vadovai nepalaikė Aplinkos ministerijos vadovybės bandymų įgyvendinti sistemos reformą, kuria sistema būtų centralizuota. Matyt vietiniai vadovai labai bijojo prarasti įtaką. Profesinės sąjungos reformos idėją palaikė, tik kėlė ne vadovų, o pareigūnų darbo sąlygų ir socialinių garantijų klausimus, todėl į mūsų narius buvo imta žiūrėti kaip į didžiausius priešus. Žmonės sulaukia užuominų trauktis iš profesinių sąjungų, jei nori padaryti karjerą, o nesutinkantys yra mindomi per metinius veiklos įvertinimus. Tačiau po to, kaip šiandien prieš mūsų kolegą buvo panaudota fizinė jėga, tylėti daugiau negalime ir nesirengiame”, – sako V. Laukys.

Anot jo, nukentėjęs Alytaus aplinkos apsaugos departamento darbuotojas jau kreipėsi į policiją, prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą dėl S. Vanago elgesio. Informacija apie įvykį, o taip pat apie susiklosčiusią padėtį, bus perduota Aplinkos ministerijai, taip pat Seimo Aplinkos komitetui.

Profesinės sąjungos dėl šio incidento kreipėsi į Generalinį prokurorą, Policijos generalinį komisarą ir Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovą. Šių pareigūnų prašoma užtikrinti ikiteisminio tyrimo objektyvumą.

Profesinių sąjungų atstovai taip pat teigia, kad situacijai nesikeičiant jie bus priversti imtis aktyvesnių protesto akcijų.

V. Laukys teigia, kad įtempta situacija klostosi ir Utenos aplinkos apsaugos departamente.

LAASDPS informacija

Profesinė sąjunga su Aplinkos ministru aptarė šakinės kolektyvinės sutarties projektą

Kategorija: Naujienos

Praėjusią savaitę Lietuvos aplinkos apsaugos sistemos darbuotojų profesinė sąjunga (LAASDPS) susitiko su Aplinkos ministru Kęstučiu Trečioku bei viceministru Algirdu Genevičiumi ir aptarė šakinės kolektyvinės sutarties projektą.

Profesinės sąjungos atstovai Vaidas Laukys, Viktoras Mindžiulis, Algirdas Miliauskas ir Martynas Austys ministerijos vadovams pristatė šakinės kolektyvinės sutarties projektą. Būsimos šakinės kolektyvinės sutarties tiklas – derinti abiejų ją pasirašiusių šalių interesus, siekiant plėtoti socialinę partnerystę ir skatintibendradarbiavimą tarp abiejų šalių aplinkos apsaugos pareigūnų darbo, ekonominių, socialinių klausimų atžvilgiu.

Susitikimo metu buvo aptarta, kokia tvarka planuojama vykdyti derybas, kas ministerijoje bus atsakingas ir koordinuos derybų procesą.

„Ministras, trumpai susipažinęs su kolektyvinės sutarties projekto turiniu, teigiamai jį įvertino ir išreiškė viltį, kad derybos ilgai neužtruks. Be to, K. Trečiokas pabrėžė, kad po sutarties pasirašymo reikės siekti, kad susitarimas neliktų tik popieriuje, o būtų realiai įgyvendinamas“, – po susitikimo sakė V. Laukys.

Profesinės sąjungos teigiamai vertina tokią ministro poziciją ir viliasi, kad AM įstaigų vadovai po derybų prisidės prie sutarties įgyvendinimo.

„Pastaraisiais metais jaučiama dialogo stoka tarp kai kurių vadovų ir profesinės sąjungos, kartais netgi supratimo trūksta apie tai, kad socialinis dialogas yra naudingas abiems pusėms. Kai kurie vadovai užsiima profesinės sąjungos ir jos atstovų menkinimu, ignoravimu, persekiojimu. Todėl pareigūnų atstovai vietoje to, kad siektų pozityvių permainų aplinkosaugos sistemoje, yra priversti kovoti už savo ir savo narių teises teismuose“, – apgailestavo LAASDPS pirmininkas.

„Kolektyvinės sutarties projektas Lietuvos aplinkos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos ministerijai pateiktas 2016 m. sausio 27 d. Tai iš esmės naujas žingsnis prieš metus prasidėjusiame Aplinkos ministerijos ir šios profesinės sąjungos bendradarbiavime. Sutarties rengimui bus sudaryta derybinė grupė siūlomoms nuostatoms aptarti, derybų tvarkai ir terminams nustatyti. Taigi, kolektyvinės sutarties projektą vertinti dar ankstoka – visoms pusėms reikia padirbėti šiuo klausimu, išgirsti visų pusių tikslus, pageidavimus, įvertinti jų įgyvendinimo galimybes. Tačiau siekį bendradarbiauti ir tai apibrėžti sutartimi vertinu teigiamai“, – po susitikimo sakė K. Trečiokas.

LASSDPS tikisi, kad ministro išsakyta pozicija ir derybas vainikuosianti sutartis pašalins visas kliūtis konstruktyviam dialogui, prisidės prie aplinkos apsaugos sistemos stiprinimo ir darbuotojų motyvavimo.

Aplinkos apsaugos kolektyvine sutartis (2015-01-27)

LAASDPS informacija