Archyvas: Gegužė 2016

Aplinkosaugininkai: ministras Trečiokas ir toliau mus mulkina

Kategorija: Naujienos

Aplinkosaugininkų profesinės sąjungos kaltina aplinkos ministrą Kęstutį Trečioką žaidžiant dvigubus žaidimus. Anot jų, susitikimuose su profsąjungiečiais ministras žada, kad jokie svarbūs su sistemos reformomis susiję sprendimai nebus priimami be pastarųjų žinios. Visgi tikrovė yra ne tokia graži – apie reformas ir planuojamus gausius atleidimu aplinkosaugininkai sužino ministrui jau pasirašius įsakymus.

„Būtent tokia situacija susiklostė praėjusią savaitę, kuomet mūsų organizacijos nariai, dirbantys Valstybinėje miškų tarnyboje, gavo įspėjimus apie atleidimą. Iš viso 19 žmonių. Tik pradėję domėtis situacija sužinojome, kad gegužės 2 dieną ministras K. Trečiokas išleido įsakymą, kuriuo patvirtinta nauja Valstybinės miškų tarnybos administracijos struktūra ir panaikinti du teritoriniai tarnybos poskyriai – Šiaulių ir Marijampolės. Apie jokias planuojamas reformas profesinės sąjungos informuotos nebuvo, nors tai ir turėjo būti padaryta“, – sako Vaidas Laukys, Lietuvos aplinkos apsaugos sistemos darbuotojų profesinės sąjungos (LAASDPS) pirmininkas.

Anot V. Laukio, aplinkosaugininkus nemaloniai nustebino tokia situacija, nes lygiai prieš savaitę vykusiame susitikime ministras žadėjo, kad profesinių sąjungų atstovai bus aktyviai įtraukti į aplinkosaugos reformų planavimo ir įgyvendinimo procesus.

„Kita vertus gal ir neturėtumėme tuo labai stebėtis. Ministras K. Trečiokas jau ne kartą parodė, kad šioje ministerijoje svarbūs sprendimai kartais priimami meluojant į akis“, – teigia V. Laukys.

LAASDPS nebuvo informuota apie planuojamus Valstybinės miškų tarnybos struktūros pakeitimus, nors to reikalauja Darbo kodekso nuostatos, kuriose teigiama, kad prieš priimant sprendimą dėl grupės darbuotojų atleidimo iš darbo, darbdavys privalo informuoti darbuotojų atstovus ir su jais konsultuotis.

Be to, Valstybinėje miškų tarnyboje dirba 185 darbuotojai, o įspėjimo lapeliai buvo įteikti mažiausiai 19 tarnautojų iš jų. Tai reiškia, jog įspėjimus apie būsimą atleidimą gavo daugiau nei dešimtadalis visų tarnybos darbuotojų. Tokiu atveju, pagal Darbo kodeksą, darbdavys privalo vykdyti informavimo ir konsultavimo procedūras, o prieš įteikiant įspėjimo apie būsimą atleidimą lapelius, būtina apie tai pranešti teritorinei darbo biržai.

To, anot V. Laukio, ministerija padaryti nesivargino.

Profesinės sąjungos kreipėsi į Aplinkos ministeriją ir Valstybinę miškų tarnybą su reikalavimu atšaukti minėtą ministro įsakymą. Jei šis reikalavimas nebus įvykdytas, LAASDPS skųs sprendimus teismine tvarka.

Luko Balandžio/15min nuotr.

LAASDPS informacija