Archyvas: Gruodis 2016

Aplinkosaugininkų kasdienybė: vadovų puotos ir noras sunaikinti profesines sąjungas

Kategorija: Naujienos

Aplinkos apsaugos departamentų vadovybės prabangios šėlionės, engiami profesinių sąjungų nariai aplinkosaugininkų atstovų jau nebestebina. Lietuvos aplinkos apsaugos sistemos darbuotojų profesinės sąjungos (LAASDPS) vadovas Vaidas Laukys viliasi, kad naujasis aplinkos ministras Kęstutis Navickas pajėgs sutramdyti savivaliaujančius vadovus.

Profesinės sąjungos atstovai pasakoja ne kartą bandę atkreipti buvusio aplinkos ministro Kęstučio Trečioko dėmesį į galimai neteisėtus kai kurių aplinkos apsaugos departamentų vadovų veiksmus. Deja, į viską buvo tik ranka numota. Tuo tarpu Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) Stasio Vanago įnirtinga kova su profesinės sąjungos nariais tęsiasi jau keletą metų.

„Neseniai gavome Alytaus RAAD vadovo prašymą duoti sutikimą atleisti skyriuje veikiančios profesinės sąjungos atstovą. Pastarąjį S. Vanagas nori atleisti dėl naikinamos pareigybės. Struktūriniai pertvarkymai, darbuotojų atleidimai mūsų jau nebestebina, bet šis atvejis kiek kitoks“, – teigia V. Laukys.

Anot jo, dar praėjusiais metais vyko Alytaus RAAD pertvarkymas. Tuomet panaikinti kai kurie struktūriniai padaliniai, vietoje to įstaiga viena Alytaus agentūra.

„Pertvarkos vyko nesilaikant Darbo kodekso, neinformuojant ir nesikonsultuojant su profesinėmis sąjungomis. Profesinė sąjunga savo ruožtu kreipėsi į teismą. Vėliau to pačio norimo atleisti profesinės sąjungos atstovo tarnybinė veikla, mūsų žiniomis, to pačio S. Vanago prašymu įvertinta „patenkinamai“. Kiek vėliau aplinkos ministerijos sudaryta vertinimo komisija tą patį asmenį įvertino „gerai“. Būta ir kitų tarnybinių patikrinimų, neigiamų išvadų ir ginčų mūsų atstovo atžvilgiu, kurie šiuo metu tiriami teisme. Akivaizdu, kad S. Vanagas kaip įmanydamas siekia atsikratyti  jam nepalankaus darbuotojo. Lieka tik klausimas, ar toks vadovo elgesys yra priimtinas naujai aplinkos ministerijos vadovybei“, – svarsto V. Laukys.

Problemų, anot LAASDPS vadovo, yra ne tik su RAAD vadovų elgesiu, bet ir su pačios aplinkos ministerijos požiūriu į tai.

„Nepaisant to, kad kreipėmės į dabar jau buvusį ministrą su konkrečiais įtarimais kai kurių vadovų atžvilgiu, turime informacijos, kad tų pačių asmenų tarnybinė veikla buvo įvertinta itin gerai, už ką, matyt, ir keliamas atlyginimas. Esame net teismui apskundę ministerijos sprendimą netirti vadovo elgesio. Tikimės, kad teismas objektyviai įvertins situaciją, o naujoji ministerijos vadovybė imsis reikiamų veiksmų“, – teigia LAASDPS vadovas.

LAASDPS atstovai tikisi, kad naujasis aplinkos ministras sutramdys savivaliaujančius regionų vadovus, imsis reikiamų pertvarkų kontrolės ir užkirs kelią profesinių sąjungų naikinimui. Savo ruožtu profesinė sąjunga žada bendradarbiauti ir suteikti visą reikiamą informaciją.

LAASDPS informacija

Su artėjančiomis šventėmis!

Kategorija: Naujienos