Archyvas: Kovas 2016

Su Šv. Velykom!

Kategorija: Naujienos

Sveikiname Jus su pavasariu, su atgimstančia gamta ir jausmais. Tegul Šv. Velykų diena dovanoja sielos ramybę, atgaivą, meilę, džiaugsmą, suteikia šviesių vilčių ir įkvėpimų. Su Šv. Velykom!

 

Lietuvos aplinkos apsaugos sistemos darbuotojų profesinė sąjunga

Aplinkosaugininkai reikalauja ministro Trečioko spręsti sistemos, o ne savo draugų problemas

Kategorija: Naujienos

Aplinkos ministrui Kęstučiui Trečiokui keliaklūpščiauti prieš įtakingus politikus bei draugus ir dalinti jų “zadanijas” savo pavaldiniams sekasi daug geriau nei tvarkytis aplinkos apsaugos ūkyje. Tai konstatavo savaitgalį Žiežmariuose vykusio Lietuvos aplinkos apsaugos sistemos darbuotojų profesinės sąjungos (LAASDPS) suvažiavimo dalyviai. Aplinkosaugininkai suvažiavime, be kita ko, priėmė rezoliuciją, kurioje įvardino didžiausias sistemos bėdas ir išdėstė savo požiūrį į jų sprendimo būdus.

Priimtas dokumentas šiandien buvo išsiųstas aplinkos ministrui, o taip pat Ministrui Pirmininkui Algirdui Butkevičiui bei ministrą K. Trečioką delegavusios partijos “Tvarka ir teisingumas” vadovybei. Jei situacija greitu metu iš esmės nesikeis, profesinė sąjunga žada eiti į gatves.

Regionų vadovų spekuliacijas bandoma pridengti reformomis

„Bėdų buvo ir yra daug, tačiau ministras iki šiol mus maitino pažadais. Realus darbas nevyksta, reformomis spekuliuoja, o nesutarimai sistemos viduje tik didėja. Imkime, pavyzdžiui, darbo užmokestį. Jau ne vienerius metus vidurinės ir žemiausios grandies pareigūnų atlyginimas nedidinamas ar net mažinamas prisidengiant reformomis. Tuo tarpu regionų aplinkos apsaugos departamentų vadovų kišenės vis pilnėja“, – situaciją komentuoja LAASDPS vadovas Vaidas Laukys.

Anot jo, ministras ir jo komanda nekreipia jokio dėmesio į rajonuose karaliaujančių regioninių aplinkos apsaugos departamentų vadovų savivalę, todėl pastarieji jaučiasi neliečiamaisiais. “Pavyzdžiui, kad ir visai nesena situacija Alytaus departamente. Profesinių sąjungų atstovai ten yra persekiojami bene atvirai, tačiau oficialiai kalti dažniausiai lieka vadovui neįtikę darbuotojai. O mūsų pranešimai apie galimus pažeidimus ar įgaliojimų viršijimą regionuose ministerija tiesiog ignoruoja”.

„Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės institucijų reforma sustabdyta pusiaukelėje. Dėl šios ir kitų neįgyvendintų reformų kai kuriuose rajonuose veikiančiose agentūrose ženkliai sumažėjo darbuotojų skaičius. Taip įvyko todėl, kad pareigybės buvo, tačiau darbo krūviai liko neperskirstyti, funkcijos dubliuojamos, o likę darbuotojai turi atlikti savo ir buvusiųjų darbus“, – pasakoja V. Laukys.

Aplinkos ministerija nelinkusi spręsti problemų

Profesinės sąjungos atstovai pasakoja, kad pastangos teikti siūlymus ir spręsti pareigūnų problemas nueina perniek, nes trūksta elementaraus dialogo. Todėl galima tik pavydėti policijai, pasieniui, kalėjimų sistemai, kurios sugebėjo susivienyti ir pasirašyti kolektyvines sutartis, suteikiančias galimybę daugelį problemų išspręsti labai paprastai.

„Aplinkos ministerijoje ir jai pavaldžiose įstaigose katastrofiškai trūksta bendravimo ir bendradarbiavimo kultūros. Sprendimai nuleidžiami iš viršaus nesitariant apie jų įgyvendinimą, vietiniai vadovai elgiasi taip, kaip nori. Turėjome kelis atvejus, kai informacijos apie vykdomas reformas teko reikalauti net per teismą“, – aiškina V.  Laukys.

 Rezoliucija

LAASDPS informacija

Profesinė sąjunga stoja į kovą su vadovu: aplinkosaugininkai patiria spaudimą ir psichologinį smurtą

Kategorija: Naujienos

Profesinės sąjungos teigimu, aplinkosaugininkai priversti imtis kraštutinių priemonių, nes jau seniai patiria vadovų spaudimą ir psichologinį smurtą. Tuo tarpu atsakingos institucijos ir Aplinkos ministerija nesiima jokių veiksmingų priemonių. Dėl šios priežasties viešumon ir iškilo informacija apie tai, kad Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai slapta filmavo kolegas ir įrašinėjo jų pokalbius.

Lietuvos aplinkos apsaugos sistemos darbuotojų profesinės sąjungos (LAASDPS) pirmininkas Vaidas Laukys primena, kad garsiai nuskambėjusi istorija prasidėjo nuo to, kai Alytaus aplinkos apsaugos departamento vadovas Stasys Vanagas vieną iš savo pavaldinių auklėjo jėga. Pastarasis atėmė diktofoną, kuriuo departamento darbuotojas bandė įrašyti savo ir vadovo pokalbį. Toks elgesys pareigūnų atstovų nenustebino –  S. Vanagas jau seniai įvairiais būdais engia profesinėms sąjungoms priklausančius darbuotojus.

„Profesinės sąjungos atstovai kai kuriuose regionų aplinkos apsaugos departamentuose, Valstybinėje miškų tarnyboje patiria nuolatinį spaudimą dėl profesinės sąjungos veiklos. Esame ignoruojami, girdime priekaištus netrukdyti įstaigų veiklai. Matyt, vietiniai vadovai bijo prarasti įtaką, todėl taip aktyviai priešinasi visiems siūlymams ir pokyčiams.

Jau ne kartą esame kreipęsi į Aplinkos ministeriją su prašymu spręsti įsisenėjusias problemas regionuose, atlikti reformų analizę, stiprinti komunikaciją tarp ministerijos, jai pavaldžių įstaigų ir profesinių sąjungų. Tenka konstatuoti, kad ministerija, deklaruojanti profesinių sąjungų svarbą, vietoje iniciatyvų palaikymo ir komunikacijos stiprinimo užsiima pasyvią stebėtojo poziciją“, – teigia V. Laukys.

LAASDPS atstovai pasakoja, kad problemų sistemoje daug, bendrauti ir bendradarbiauti su socialiniais partneriais vietiniai vadovai nelinkę arba tai daro „savaip“ dažnai paminant ir demokratinius principus. Tuo tarpu informacijos dėl vykdomų reformų (apie kurias pareigūnų atstovai privalo būti informuoti) kartais tenka „reikalauti“ net per teismus.

„Jau eilę metų keliame įvairius aplinkosaugos sistemos tobulinimo klausimus, inicijuojame susitikimus, ieškome sprendimų. Džiaugiamės kolegomis policininkais, pasieniečiais, pataisos įstaigų pareigūnais, kurie po Šakinės kolektyvinės sutarties pasirašymo sustiprino bendradarbiavimą su socialiniais partneriais.

Tuo pačiu apmaudu, kad demokratinėje valstybėje, mes, aplinkosaugininkai, susiduriame ne su noru vykdyti efektyvius ir naudingus darbuotojams bei darbdaviams pokyčius, o aktyviu pasipriešinimu ir bandymais „išnaikinti“ profesines sąjungas. Prie viso to, matyt, dar prisideda ir kai kurių asmenų galima įtaka tyrimų eigai, nes pradėjus teisiniu keliu įrodinėti teisybę, prasideda vilkinimas ir nenoras pradėti reikiamų procesų“, – pasakoja LAASDPS vadovas.

Profesinės sąjungos atstovai žada nesėdėti sudėję rankų ir visomis teisinėmis priemonėmis ieškoti būdų užkirsti kelią bet kokiam vadovų savivaliavimui Aplinkos ministerijai priklausančiose įstaigose. Tuo tarpu pačią ministeriją aplinkosaugininkai ragina nedelsiant imtis veiksmų siekiant užtikrinti skaidrų ir efektyvų dialogą tarp profesinių sąjungų ir socialinių partnerių.

LAASDPS informacija