Archyvas: Kovas 2017

LAASDS rinks naują profesinės sąjungos vadovą

Kategorija: Naujienos

Balandžio 1d. Lietuvos aplinkos apsaugos sistemos darbuotojų profesinė sąjunga (LAASDPS) organizuoja ataskaitinę konferenciją.

Konferencijos metu bus diskutuojama aplinkos apsaugos sistemai aktualiais socialiniais ir darbo teisės klausimais, pristatomi bendrai su Aplinkos ministerija spręstų klausimų rezultatai, formuluojami siūlymai problemoms spręsti, pristatyta 2016 m. LAASDPS veiklos ataskaita.

Renginio metu bus renkamas profesinės sąjungos vadovas, valdybos ir revizijos komisijos nariai.

Neįtikėtina: su bet kokiu diplomu gali vadovauti aplinkosaugos kontrolei

Kategorija: Naujienos

Aplinkos ministerijai pavaldžiose įstaigose vyksta neįtikėtini dalykai: po prabangių puotų Šiaulių aplinkosaugininkai ieško vedėjų su bet kokios srities aukštojo mokslo diplomu ir bent 3 metų patirtimi. Taigi studentas, baigęs vadybą, ir keletą metų padirbėjęs, sakykime, sandėlio darbuotoju, gali drąsiai pretenduoti į vadovaujančias pozicijas.

Visai neseniai Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamentas paskelbė konkursą į Telšių raj. agentūros vedėjo kėdę. Agentūros vedėjas, kaip teigiama skelbime, organizuos agentūros darbą, vykdys aplinkos apsaugos ir gamtos išteklių naudojimo kontrolę Telšių raj. (mieste). Naujasis agentūros vadas turės užtikrinti sveiką ir švarią aplinką, racionalų gamtos išteklių naudojimą, taršos į aplinką mažinimą, ekologinės pusiausvyros palaikymą.

„Tai visiškas absurdas. Agentūros vedėjas atlieka valstybinės aplinkos apsaugos ir gamtos išteklių naudojimo kontrolę, priima svarbius sprendimus, planuoja įstaigos darbą. Be kita ko, tokias pareigas užimantis asmuo derina žemėtvarkos projektus, kontroliuoja žuvų išteklių naudojimą, medžiotojų veiklą. Man natūraliai kyla klausimas, kam reikalingas žmogus su bet kokios srities išsilavinimu”, – teigia Lietuvos aplinkos apsaugos sistemos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Vaidas Laukys.

Tuo pačiu metu konkursą į vyresniųjų agentūrų specialistų pareigas Biržuose ir Rokiškyje paskelbė Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamentas. Pretendentai turi turėti fizinių mokslų studijų srities gamtos mokslų krypties, arba biomedicinos mokslų studijų srities ekologijos ir aplinkotyros krypties, arba technologijos mokslų studijų srities technologijos krypties, arba socialinių mokslų studijų srities teisės krypties išsilavinimą.

LAASDPS įsitikinimu, į agentūros ar kito skyriaus vedėjo, pavaduotojo ar aukštesnes pareigas turėtų būtų priimami jau aplinkosaugos duonos ragavę asmenys.

„Tokia sistema specialistams, dirbantiems aplinkosaugoje, sudarytų sąlygas kilti karjeros laiptais Panašu, kad šiuo atveju į „šiltą“ vietą norima priimti ministerijos vadovų ar partijų proteguojamą asmenį, kuris, veikiausiai, ir „žalio supratimo“ apie aplinkosaugą neturi.“, – sako V. Laukys.

Profesinė sąjunga artimiausiu metu kreipsis į Aplinkos ministeriją su prašymu atlikti tyrimą dėl neadekvačių reikalavimų užimamoms pareigybėms.

Konkursų aprašymai:

Telšių raj. agentūros vedėjas: http://portalas.vtd.lt/lt/telsiu-rajono-agenturos-vedejas-karjeros-valstybes-tarnautojas-322;32763.html

Rokiškio raj. agentūros vyresnysis specialistas: http://portalas.vtd.lt/lt/rokiskio-rajono-agenturos-vyresnysis-specialistas-322;5741.html

Biržų raj. agentūros vyresnysis specialistas: http://portalas.vtd.lt/lt/birzu-rajono-agenturos-vyresnysis-specialistas-karjeros-valstybes-tarnautojas-322;32714.html

LAASDPS kreipėsi į Aplinkos ministeriją dėl saugomų teritorijų srities pertvarkos

Kategorija: Naujienos

Lietuvos aplinkos apsaugos sistemos darbuotojų profesinė sąjunga (LAASDPS) kreipėsi į Aplinkos ministeriją (AM) su prašymu pateikti informaciją apie planuojamą saugomų teritorijų valdymo srities pertvarką.

Neseniai aplinkos ministras Kęstutis Navickas išplatino viešą pranešimą dėl planuojamų permainų saugomų teritorijų sistemoje. K. Navickas prašė teikti pasiūlymus dėl sistemos patobulinimo. LAASDPS pirmininko Vaido Laukio teigimu, viešai prieinama ir turima informacija neleidžia profesinei sąjungai tinkamai įvertinti planuojamų struktūrinių pertvarkymų skaidrumo, jų poveikio valstybės tarnautojams, bei siektinų tikslų įgyvendinimo aiškumo.

LAASDPS atstovai, siekdami betarpiško ir valstybės tarnautojų interesus atitinkančio bendradarbiavimo prašo aplinkos apsaugos ministerijos pateikti informaciją ir nurodyti:

a. Kas konkrečiai saugomų teritorijų valdymo srityje šiuo metu yra negerai, kur ir kokios problemos įžvelgiamos?

b. Kokios funkcijos saugomų teritorijų valdymo srityje nėra įvykdomos bei dubliuojasi su kitomis institucijomis?

c. Kokių tikslų yra siekiama organizuojant pertvarką saugomų teritorijų valdymo srityje?

d. Kokia Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos vizija pertvarkant saugomų , teritorijų valdymo sistemą?

e. Ar minėtos pertvarkos metu bus naikinamos pareigybes, jeigu taip, kokios konkrečiai, beikaip bus įgyvendintos darbuotojų teisės: ar bus siūlomos naujos darbo vietos, ar bus sudaryta reali galimybė tęsti darbo santykius po įvykdytų struktūrinių pertvarkymų, kokios konkrečiai darbo sąlygos bus keičiamos, ar procesai, susiję su darbuotojų teisėmis ir
pareigomis, vyks skaidriai, teisėtai ir bus apsaugoti teisėti darbuotojų darbo, socialiniai ir ekonominiai interesai?

f. Kita su struktūriniais pertvarkymais ir su dėl to priimamais sprendimais susijusi informacija.

LAASDPS rašte Aplinkos ministerijai akcentavo, kad planuojama saugomų teritorijų valdymo srities pertvarka yra itin aktuali profesinės sąjungos nariams.

Vadovų savivalės priežastis „stogas“ ministerijoje?

Kategorija: Naujienos

Jau ne kartą esame rašę apie kai kurių Aplinkos ministerijos atstovų ir jai pavaldžių įstaigų vadovų elgesį.
Dėl akivaizdžių kai kurių ministerijai pavaldžių įstaigų vadovų pažeidimų Lietuvos aplinkos apsaugos sistemos darbuotojų profesinė sąjunga (LAASDPS) ne kartą kreipėsi į Aplinkos ministeriją. Atsakymai, kuriuos gavo profesinė sąjunga nustebino atžagariu tonu, dar labiau glumina tai, jog nedaroma nieko, jog situacija keistųsi, o kai kurių vadovų netinkamas, neprofesionalus elgesys net gi toleruojamas.
Priešingai nei turėtų būti, problemas iškėlusi profesinė sąjunga sulaukė ne geranoriško bendradarbiavimo, o aktyvių veiksmų prieš LAASDPS atstovus. Perskaičius žiniasklaidoje publikuotą straipsnį aiškėja, jog, galimai, tokie vadovai, kaip Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius S. Vanagas, dėl kurio veiksmų pradėtas ne vienas teisminis procesas, darydami įvairius pažeidimus jaučiasi užtikrintai dėl aukštas pareigas ministerijoje užimančių klerkų palaikymo, ar kitaip sakant „stogo“ iš ministerijos.
Profesinė sąjunga viliasi, jog Aplinkos ministras tinkamai įvertins susidariusią padėtį ministerijoje ir netoleruos, aplinkosaugos vardą menkinančių, aukšto rango pareigūnų veiksmų. Pasak LAASPDS pirmininko Vaido Laukio, atsakomybės pirmiausia reikalauti reikia iš tokių vadovų, kurie minimi alfa.lt publikuotame straipsnyje, ne tik iš eilinių pareigūnų.
Straipsnį skaitykite čia.

Mielos moterys,

Kategorija: Naujienos

Sveikiname Jus Kovo 8-osios proga.
Būkite laimingos, gerbiamos, vertinamos ir mylimos.
Linkime, kad dėmesys ir pagarba bei meilė Jus lydėtų kiekvieną dieną.

Vaidas Laukys
LAASDPS pirmininkas