Archyvas: Birželis 2020

Aplinkosaugininkų persekiojimas – bene vienintelis aplinkos ministro gebėjimas 2020-06-23

Kategorija: Naujienos

Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika neranda laiko ir noro spręsti tikruosius Lietuvos aplinkosaugos sistemos skaudulius, o vietoje to jis užsiima raganų medžiokle ir jam kažkada neįtikusių pavaldinių persekiojimu. Taip Lietuvos aplinkos apsaugos darbuotojų profesinė sąjunga (LAADPS) įvertino ministro sprendimą kurti jau antrąją komisiją, kuri tirs buvusio Aplinkos apsaugos departamento (AAD) vadovo Vaido Laukio veiklą.

„AAD vadovavęs V. Laukys jau kuris laikas atleistas iš šių pareigų. Tačiau ministras, matyt, stengiasi bet kokiu būdu pateisinti jo atleidimą, todėl ir kuria dar vieną komisiją, kuri tirs buvusio direktoriaus veiskmus. Man gi tai tiesiog panašu į mūsų sistemoje besitęsiančią raganų medžioklę, kurios metu sistemą į gerą keitusiems AAD vadovams ir paprastiems aplinkosaugininkams yra kerštaujama už nepalankius sprendimus. Prisiminkime nesenas istorijas, susijusias su medžioklės metu nužudyta stumbre, į brakonieriavimo skandalus įsivėlusius Seimo narius ir suprasime, kad tikros ir efektyvios aplinkosaugos, kuri buvo kuriame, niekam mūsų šalyje nereikia.“, – sako LAADPS pirmininkas Eimantas Puodžiukas. Skaityti toliau

Aplinkosaugininkai: penktadieniniai ministro K. Mažeikos sprendimai griauna aplinkos apsaugos kontrolę 2020-06-05

Kategorija: Naujienos
Lietuvos aplinkos apsaugos sistemos darbuotojų profesinė sąjunga (LAASDPS) ir vėl skambina pavojaus varpais – Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika, spjovęs į Seimo sprendimus įvykdyti Aplinkos apsaugos departamento (AAD) reorganizaciją (į vieną instituciją sujungiant Valstybinės miškų tarnybos, Geologijos tarnybos ir saugomų teritorijų kontrolės funkcijas) ėmėsi struktūrinių AAD pertvarkų, iš esmės griaudamas AAD struktūrą ir pažeisdamas Darbo kodekso nuostatas. Be to, visi šie pokyčiai nebuvo suderinti su socialiniais partneriais: profesine sąjunga ir aplinkosaugininkų bendruomene.
 „Bet kokie struktūriniai pokyčiai sistemoje turi būti derinami su profesinėmis sąjungomis. Tai numatyta Darbo kodekse ir aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės šakos kolektyvinėje sutartyje. Vienas iš jos straipsnių teigia, kad prieš priimant sprendimą dėl institucijų reorganizavimo, pertvarkos, struktūrinių pokyčių ministerija apie juos privalo informuoti profesines sąjungas ir užtikrinti konsultacijų vykdymą Darbo kodekso nustatyta tvarka. Deja, šį kartą apie pertvarkas aplinkosaugininkų bendruomenė jau išgirdo joms vykstant, tai yra jau paskelbus apie ministro įsakymą. Simptomatiška ir tai, kad tokius darbus ministras dažniausiai daro penktadieniais, matyt tikėdamasis, kad jie bus nepastebėti ar per savaitgalį primiršti“, – sako LAADPS pirmininkas Eimantas Puodžiukas.